Dansk

L'hombre

Union

Spadille og Basta

DLU

I 1950 arrangeres et møde i Fredericia og her stiftes Dansk L’hombre Union(DLU). Dets mission er at være en paraplyorganisation for de forskellige l’hombre-klubber rundt om i landet.
Resultatet blev: 7 bestyrelsesmedlemmer, 0 tilknyttede klubber og en kontant sum på 0,0 kr. Ikke en særlig lovende start.
Men det blev ret hurtigt bedre, og foreningen startede sit arbejde. Dette har siden den dag været for at arrangere danmarksmesterskabet og assistere klubber rundt om i landet.
Den præcise definition af reglerne for l’hombre bliver også vigtig, og man kan læse fra starten af organisationens arbejde, at “rensningen” af l’hombre bliver en vigtig mission. At “rydde ud” alle de regionale forskelle i regler, så at sige. For at spille en turnering skal man selvfølgelig være enige om reglerne. Så der er mange gode grunde til at definere en fælles standard for l’hombre-spillet. Men det førte også til en slags splittelse i den danske l’hombre-kultur. En kløft, hvor de “fine” l’hombre-spillere bruger DLU-reglerne, og de regionale “gamblere” bruger regler, som har fået nogle justeringer, som lægger mere vægt på “held”-aspektet af l’hombre og mindre på “kunnen”-aspektet af spillet. Dette er min personlige mening om sagen. Men der er næppe tvivl om, at skellet er en realitet.
Kort efter stiftelsen af DLU stiftes lignende underforeninger på Fyn og i Jylland – dog ikke på Sjælland. Og den dag i dag er der mange l’hombre-spillere på Sjælland, men de fleste er ikke organiseret i DLU. Og de spiller ikke turneringer ved at bruge “mapper”. I deres turneringer spiller de om point på forskellige måder, men IKKE på en måde, hvor spillere fra forskellige hold spiller de samme kort.
Da jeg er et ret nyligt medlem af DLU’s bestyrelse, finder jeg det meget vigtigt at tage fat på denne kløft. Og se, om vi på en eller anden måde kan bygge bro mellem de forskellige kulturer. /Hans Otto Lunde

Formand Palle Lausten(tv) snakker med Svend Erik Larsen
Munkene opfinder 'hombre
Munkene opfinder 'hombre

Initiativtagere til stiftelsen af Dansk L’hombre Union

Henry Nielsen, Aarhus
J. W. Meinertz, Aarhus
O. Poulsen, Aarhus
Søndergaard, Esbjerg

Formænd for Dansk L’hombre-Union

Henry Nielsen, Aarhus 1950
J. W. Meinertz, Aarhus 1951
P. Ramhøj, København 1954 – 1963
Stig Hansen, Odense 1964 – 1971
Erik Jørgensen, Horsens 1972 – 1983
Keld Rohde, Stilling 1984 – 1997
Kaj Lundsfryd, Kerteminde 1998 – 2001
Jørgen Damgaard Pedersen, Thurø 2002 – 2005
Palle Laustsen, Nim 2006